18/4/15

14. ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΚΑΦΚΙΚΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ, 199514. ΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΚΑΦΚΙΚΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ
      Καφκικό ήταν κάποτε το απρόσωπο βασίλειο των αστυνομικών και ανακριτικών φακέλων. Το θύμα ενός καφκικού δράματος υποτάσσεται μοιραία στην υπέρτερη δύναμη ενός υπηρεσιακού φακέλου. Διότι ο φάκελος είναι η μόνη υπαρκτή πραγματικότητα. Τα λέει όλα, τα δείχνει όλα. Άρα το θύμα δεν χρειάζεται πια. Ας το εξαφανίσουμε.
      Ο σημερινός Κάφκα δεν χρειάζεται κανένα φάκελο, κανένα ανακριτικό γραφείο. Όλα είναι μπροστά του, στο άπλετο φως της λαμπερότερης δημοσιότητας που ο κόσμος ματαείδε.
      Μοιάζουν όλα με μια έκθεση του Beaubourg που περιγράφει κάπου ο Baudrillard: "Γλυπτά, η μάλλον κούκλες-μανεκέν, εντελώς ρεαλιστικά, με το χρώμα της σάρκας. Η αντίδραση του κόσμου ενδιαφέρουσα: σκύβουν να δουν κάτι, την υφή της επιδερμίδας, το τρίχωμα της ήβης, όλα. Αλλά δεν υπάρχει τίποτα να δεις." (Το άσεμνο βρίσκεται στο γεγονός ότι δεν υπάρχει τίποτα να δεις, λέει ο Baudrillard.)
      Σ αυτόν τον άσεμνο κόσμο της απόλυτης δημοσιογραφικής διαφάνειας, η πληροφορία υπερισχύει του γεγονότος. Ο πολίτης-θύμα τυλίγεται σε μια πληροφορία, όπως παλιά τυλιγόταν σε ένα υπηρεσιακό φάκελο.
      Ο σύγχρονος Κάφκα στα μάτια του γάλλου φιλόσοφου βλέπει την πολιτική να διεξάγεται όχι με πολίτες, αλλά με πληροφορίες, σε μια ένταση ανούσιας και καθόλου ερωτικής υπερ-επικοινωνίας.
      Ο πρόεδρος των εκδοτών υπεραμύνεται ενός δικαιώματος που, πλέον, μου θυμίζει μια ξένη υπόθεση. (Υπεράσπιση, ας πούμε, της πατρίδας των γερμανοτσολιάδων.)  Επικαλείται και νόμους ο πρόεδρος. Λες και τους έχει ανάγκη. Μια εξαγορά είναι αυτή. Αστεία πράγματα. Άσε και το φωτοστέφανο του ήρωα.
      Και, βέβαια, δεν μπορούμε να απαλλαγούμε από το Καφκικό. Με κανένα νομικό οπλοστάσιο. "Φαίνεται, μάλλον, πως το Καφκικό αντιπροσωπεύει μια στοιχειώδη δυνατότητα του ανθρώπου και του κόσμου του, που συνοδεύει αιώνια τον άνθρωπο", λέει κάπου ο Μίλαν Κούντερα.
Ενημέρωση 1/11/1995
Αυγή 2/11/1995
(Ελευθεροτυπία 3/11/1995, αναδημοσίευσε)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.