18/4/15

15. ΤΟ ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ (ΜΑΣ;), 199515. ΤΟ ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ (ΜΑΣ;)
      Κι επειδή το Ιόνιο Πανεπιστήμιο (όπως είπε και ο φίλος μου ο Θεοτόκης Ζερβός) είναι τα φρούρια μας, εμείς θα προχωρήσουμε στα νέα οχυρωματικά έργα. Στην στήριξη του Πανεπιστήμιου μας.
      Πάνε δέκα χρόνια, τώρα, που το Ιόνιο Πανεπιστήμιο ζει με τα προβλήματα ενός τυπικού περιφερειακού Πανεπιστήμιου. Όμως, εκτός από τα περιφερειακά, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο (κληρονόμος της ένδοξης Ιονίου Ακαδημίας) πολλές φορές βρέθηκε αντιμέτωπο με εκφράσεις αρχών και αρχόντων τύπου ποδοσφαιρικής κερκίδας. Έτσι, που νομίζω πως και η σιωπή μας, πλέον, αποτελεί αμάρτημα.
      Μετά το σήριαλ της στέγασης το Πανεπιστήμιο έμεινε και χωρίς καθηγητές. Και όπου να 'ναι μας φεύγουν και οι φοιτητές. Λέω, μετά την αναχώρηση και των καθαριστριών, να διοργανώσουμε μια σύσκεψη, στην οποία να κληθούν οι συνήθεις φορείς. Θέμα της σύσκεψης: η προσέλκυση τουριστών και τουριστριών από τη Ζουαζιλάνδη. (Αλήθεια, δεν ξέρω πού πέφτει η Ζουαζιλάνδη. Αλλά μήπως και οι συνήθεις φορείς ξέρουν πού πέφτει το Πανεπιστήμιο;)
      Ας πούμε, λοιπόν, δυο πράγματα: Τι μπορεί να σημαίνει ένα Πανεπιστήμιο για μια πόλη σαν την δική μας πόλη; Μια ιδέα, ίσως. Μια μεγάλη ιδέα. Κι εμείς οι Κερκυραίοι έχουμε, τελευταία, μια ιδιαίτερη κλίση στις πολύ μεγάλες ιδέες. Και τι δεν σκαρφιστήκαμε για να προσελκύσουμε κι άλλο συνάλλαγμα. Μεγαλοπιαστήκαμε. Έλα, όμως, που αυτό που παράγουμε θέλει, πρώτα απ' όλα, σεβασμό της ταπεινής πνευματικής μας παράδοσης.
      Λοιπόν, το αίτημα για Πανεπιστήμιο δεν είναι ένα ακόμη αίτημα τουριστικής προβολής και κατανάλωσης. Είναι, μάλλον, αίτημα, στάση ζωής και απόφαση για μια περισσότερο πνευματική Κέρκυρα. Όμως, σε μια Κέρκυρα καμπόσης νεόπλουτης αφασίας ίσως έρχεται και σαν πρόκληση το Πανεπιστήμιο.
      Τα περιφερειακά Πανεπιστήμια βάλλονται παντοιοτρόπως. Θα επιβιώσουν αυτά που θα βρουν αρωγούς τις αντίστοιχες τοπικές κοινωνίες. Και όσο βλέπουμε πως το Πανεπιστήμιο, ακόμη και αυτή την στιγμή, αντιμετωπίζεται ως ίδρυμα εξωτικό (ή, στην καλύτερη περίπτωση, ως τρέχουσα διοικητική υπόθεση), έχουμε κάθε λόγο να ανησυχούμε.
      Για ένα Πανεπιστήμιο, που στην μουσική Κέρκυρα διαθέτει τμήμα Μουσικής, που στην ιστορική Κέρκυρα διαθέτει τμήμα Ιστορίας, που στην αρχειακή Κέρκυρα διαθέτει τμήμα Αρχειονομίας, που στην κοσμοπολίτικη (ενίοτε και συνεδριακή) Κέρκυρα διαθέτει τμήμα Μετάφρασης-Διερμηνείας, που στην κομβική των Βαλκανίων και της Ευρώπης Κέρκυρα διαθέτει (σκοπιμοτήτων επιτρεπουσών) Ινστιτούτο Ευρωβαλκανικών Σπουδών, εμείς...
      Εμείς, λοιπόν, εξακολουθούμε να περνάμε τα Μουράγια σφυρίζοντας αδιάφορα.
Ενημέρωση 8/11/1995

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.