18/4/15

16. ΜΜΕ, ΟΙ ΒΛΑΒΕΡΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ, 199516. ΜΜΕ, ΟΙ ΒΛΑΒΕΡΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ
      Θα μπορούσαμε ώρες πολλές να μιλάμε για τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος μπροστά στην τηλεόραση. Όμως, εξ ίσου πολλές ώρες θα μπορούσαμε να μιλάμε και για τις βλαβερές συνέπειες ενός ρομαντικού πισωγυρίσματος σε παραδοσιακούς (προ TV) μηχανισμούς "κατασκευής συναίνεσης", που έτσι ή αλλιώς πάντοτε υπήρχαν.
      Πιο ενδιαφέρον, σήμερα, είναι να αποκαλύψουμε την εν ονόματι μεγάλων άξιων (ελευθεροτυπία, ιδιοκτησία, πατρίς, θρησκεία, οικογένεια) ουσιαστική άρνηση να υπάρξουν ενδιάμεσοι πολιτικοί θεσμοί.
      Τους λες για επιτροπή δεοντολογίας και σου λένε: Ανοίγεις , έτσι, την πόρτα στην παραβίαση των δικαιωμάτων. Και αν τους ζητήσεις να σου διευκρινίσουν τα δικαιώματα θα σου πουν: Το δικαίωμα να δικάζω τηλεοπτικά (πριν από κάθε απόφαση δικαστηρίου), να διαπομπεύω τηλεοπτικά, να παραβιάζω το ιδιωτικό άσυλο τηλεοπτικά, να χώνω την κάμερα στον κ... του πλησίον μου (αυτό όχι τηλεοπτικά) κ.ο.κ.. Το ότι δίπλα σ' αυτά υπάρχουν και τα ακριβώς αντίθετα δικαιώματα συνήθως αποκρύπτεται. Το ότι δίπλα σ' αυτήν την πληθωρική κουλτούρα δικαιωμάτων υπάρχει επιτέλους και εκείνο το κλασικό Πρωταγόρειο μέτρο (ο άνθρωπος) επίσης συνήθως αποκρύπτεται.
      Σε μια κοινωνία που (κατά Chomsky) έμαθε ναρκισσευόμενη μπροστά σε κάθε γυαλί και μπροστά σε κάθε πληροφορία να χτενίζεται, εγώ προτείνω ενδιάμεσους θεσμούς. Θεσμούς συζήτησης, αξιολόγησης, δεοντολογίας, αντιπαράθεσης. Θεσμούς που δεν καταργούν τίποτα (θα ήταν και ανόητο κάτι τέτοιο στην εποχή του Internet). Θεσμούς που το μόνο πράγμα που απειλούν είναι η πορνογραφία του πράγματος. Και η αταραξία του πράγματος. (Αυτά τα δυο πάνε πάντα μαζί).
      Στο κάτω-κάτω όλη αυτή η ιστορία των δικαιωμάτων πρέπει, σ' αυτούς τους ενδιάμεσους θεσμούς, να καταδειχθεί ότι δεν είναι τίποτα άλλο από μια καλή συσκευασία του διαφημιστικού χρόνου. Διότι (να μη ξεχνιόμαστε) τα ΜΜΕ, όπως και κάθε σύγχρονος θεσμός, δεν απευθύνονται τόσο στους ανθρώπους, όσο στις διαφημιστικές εταιρείες.
Ενημέρωση 22/11/1995

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.