18/4/15

19. ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΑΠΕΡΓΟΙ, 199619. ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΑΠΕΡΓΟΙ ΚΑΙ Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗ
      Τι μπορεί να σημαίνει μέσα στα μπάνια του κατακαλόκαιρου και την αφόρητη ζέστη μια απεργία πείνας κάποιων εκατοντάδων Τούρκων πολιτικών κρατούμενων (που τους είπαν τρομοκράτες); Για τα παραφουσκωμένα στομάχια μια απεργία πεινάς δεν είναι παρά ένα άδειο συναίσθημα καταναλωτικού αδυνατίσματος. Άντε και μετά τους πρώτους νεκρούς κάποιες ενοχές για τις παραπανίσιες μπουκιές.
      Και όσο οι νεκροί θα αυξάνονται (ακόμη και μετά την απεργία), τόσο εμείς θα ανασκαλεύουμε εκείνες τις μέρες των Ιμια, που δεν προσέξαμε πως υπήρχε και η "άλλη" Τουρκία που σάπιζε στα κολαστήρια του Εσκι-Σεχίρ και της Άγκυρας. Που δεν προσέξαμε πως η αντίδραση της "άλλης" Τουρκίας στο ημι-στρατιωτικό (και μετά πολλής ΤV) Τούρκικο καθεστώς ήταν κατά τι δυναμικότερη από την δική μας αντίδραση στην καθ' ημάς τηλεοπτική παρέλαση πολεμικών  σεναρίων (θυμηθείτε την!).
      Αν η διεθνής "κοινότητα" εν ειδει βαρυστομαχιασμένου κοιλαρά αντέδρασε στην απεργία πείνας χαρακτηρίζοντας την (με επίσημη δήλωση) εσωτερική υπόθεση, να της θυμίσω (σιγά μην ακούει!) τα κομμάτια που αφήνει στο πέρασμα της. Εκεί που οι εσωτερικές υποθέσεις (διοικητικών διαφορών) μετατρέπονται εν ριπή οφθαλμού σε διεθνείς (επεμβάσεις) και εκεί που οι διεθνείς υποθέσεις (του διεθνούς δικαίου) μετατρέπονται ξαφνικά σε εσωτερικές υποθέσεις (αμείλικτων πολέμων).
      Σκεφθείτε τώρα μόνον τούτο: Πόσο εσωτερική υπόθεση ήταν για την Τουρκία τα γεγονότα της Σεβάστειας του 1993, όταν 37 διανοούμενοι κάηκαν ζωντανοί (και οι εμπρηστές έτυχαν της υπεράσπισης του νυν υπουργού Δικαιοσύνης της Τουρκίας); Και πόσο εξωτερική υπόθεση ήταν η εμπλοκή της Τουρκίας στον πόλεμο του Κόλπου;
      Ανασκαλεύω τώρα την ιστορική μνήμη και δεν βρίσκω κάτι παρόμοιο σαν αυτήν την καθολική απόφαση των Τούρκων απεργών. Κι επειδή δεν έχω (και μάλλον δεν έχετε) την εμπειρία της απόλυτης πείνας, θα χρησιμοποιήσω την προχθεσινή ρήση του Φίλη Κορωνάκη: "Παιδιά, ξέρετε τι σημαίνουν 60 μέρες απεργίας πείνας; Εμείς στις 9 είχαμε τον πρώτο νεκρό."
      Πρέπει να τελειώνουμε μ' αυτούς που επιμένουν να ορίζουν και σήμερα ποιες είναι οι εσωτερικές υποθέσεις και ποιες οι διεθνείς υποθέσεις. Η απεργία πείνας στις Τούρκικες φύλακες είναι δική μας υπόθεση.
Αυγή 31/7/1996
Ενημέρωση 31/7/1996

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.