18/4/15

2. ΟΙ ΔΕΚΑ ΜΙΚΡΟΙ ΛΕΠΕΝ, 19932. ΟΙ ΔΕΚΑ ΜΙΚΡΟΙ ΛΕΠΕΝ
      Τι κι αν ο Ζαν Μαρί Λεπέν βρίσκεται πια στο μακρινό Παρίσι. Τόσοι μικροί Λεπέν έμειναν γύρω μας (για να μη πω και μέσα μας) να μας θυμίζουν πόσοι ξένοι μπήκαν στο νησί μας και πόσο ξένοι είμαστε όλοι.
      Γιατί οι δέκα μικροί Λεπέν δεν είναι μεταφυσικές υποστάσεις του κακού. Είναι, αντίθετα, υπαρκτά πρόσωπα που συναντά κανείς στο καφενείο και στην δουλειά. Γιατί μικρός Λεπέν είναι ο καθένας (και είναι τόσοι!) που στην παρουσία του ξένου βλέπει το απαγορευτικό όριο της ύπαρξης του. Ένα όριο που του προκαλεί δέος και που φοβάται να υπερβεί.
      Κάθε δυστυχία του ξένου δικαιώνει τις φοβίες του μικρού Λεπέν. Κι ας είναι η ιστορία της ανθρωπότητας μια ιστορία μεταναστεύσεων και ξένων. Κι ας υπήρξαμε όλοι, κάποτε, ξένοι (ρωτήστε τους παππούδες σας). Πώς να αποποιηθούμε τώρα το παρελθόν μας;
      Οι ρίζες μας δεν είναι ποτέ τόσο βαθιές όσο νομίζουμε. Ο κόσμος μας είναι ένας αρρίζωτος κόσμος. Ο φόβος μπροστά στον ξένο είναι ο φόβος μπροστά στον εαυτό μας. Οι δέκα μικροί Λεπέν είναι οι Λεπέν ενός κόσμου που γύρισε ανάποδα. Ενός κόσμου που ανέβασε στα ύψη αξίες και ιδέες παράλογες. Που ανέδειξε την υστερία σε μορφή έκφρασης και επικοινωνίας. Που ανέδειξε την αδιαφορία, την σιωπή ή την ανώδυνη φλυαρία σε καθαρτήρια μέθεξη των πολλών.
      Στο Ζόλιγκεν μικροί Λεπέν έβαλαν φωτιά να διώξουνε τους ξένους. Άλλοι μικροί Λεπέν είδαν την φωτιά να φουντώνει και γύρισαν τις πλάτες. Και άλλοι μικροί Λεπέν φυγάδευσαν τους εμπρηστές. Στην Ευρώπη το Ζόλιγκεν φουντώνει σαν μια μεγάλη πυρκαγιά.
      Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες του ΟΗΕ 17 εκατομύρια οικονομικοί πρόσφυγες (νεολογισμός!) είναι εγγεγραμμένοι στα κατάστιχα της (ετήσια αναφορά 1991). Δεκάδες είναι τα εκατομμύρια που θα επιχειρήσουν να μεταναστεύσουν για οικονομικούς λόγους εγκαταλείποντας ρημαγμένες ηπείρους (μα μη πει κανείς πως αυτοί τις ρήμαξαν!).
      Ένας βαθύτατος στοχασμός και μια ριζική πολιτική πράξη αλληλεγγύης θα έπρεπε να κυριαρχήσουν. Αντί αυτών, ένα σύγχρονο κυνήγι μαγισσών έχει εξαπλωθεί από άκρη σε άκρη.
Ενημέρωση 30/6/1993

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.