18/4/15

25. ΠΑΝ-ΚΑΚΟΙ ΠΑΓΚΑΛΟΙ ΣΕΝΓΚΕΝ, 199725. ΟΙ ΠΑΝ-ΚΑΚΟΙ ΠΑΓΚΑΛΟΙ ΤΟΥ ΣΕΝΓΚΕΝ
      Όταν οι Πάγκαλοι της πολιτικής ισχυρίζονται ότι οι αντιπολιτευόμενοι το Σένγκεν είναι φασίστες και (περίπου) σύμμαχοι του κοινού εγκλήματος, τότε το ζήτημα αποκτά ενδιαφέρον.
      Κατ' αρχήν, ποιοί είναι οι Πάγκαλοι της πολιτικής; Πάγκαλους της πολιτικής ονομάζουμε τους πολύ - πολύ συγκεκριμένους τροφοδότες και χρήστες του Σένγκεν. Καμία δε εγγύηση δεν αποτρέπει τους Πάγκαλους από το να μετατρέπονται ενίοτε σε πάγκακους τροφοδότες και χρήστες του Σένγκεν.
      Φαντασθείτε, λοιπόν, μερικούς τέτοιους πάγκαλους ή πάγκακους να τροφοδοτούν το Σένγκεν με κατηγορίες περί "υπόπτων διάπραξης εγκλήματος". Εσύ ο απλός πολίτης θα έχεις, βέβαια, το δικαίωμα να κάνεις χρήση των περίφημων εγγυήσεων κατά των αυθαιρεσιών. Ταυτόχρονα, όμως, θα πηγαίνει περίπατο το επίσης περίφημο τεκμήριο της αθωότητας.
      Και προ Σενγκεν στην πρακτική των διωκτικών μηχανισμών ίσχυε (παράνομα βεβαιότατα) το τεκμήριο της ενοχής. Μετά Σένγκεν, απλώς, το τεκμήριο της ενοχής θεσμοθετείται. Οι εγγυήσεις δε κατά των αυθαιρεσιών (συνθήκη Σένγκεν και Ν. 2472) είναι έμμεση ομολογία ότι ενώ μέχρι τώρα (τυπικά) το κράτος είχε το βάρος της απόδειξης της ενοχής, τώρα εσύ πολίτη θα έχεις το βάρος της απόδειξης της αθωότητας σου. Ιδού η δημοκρατική καινοτομία! Και εις ανώτερα!
      Ύποπτοι διάπραξης εγκλήματος είναι προφανώς οι Βάσκοι για τους Ισπανούς, οι Ιρλανδοί για τους Βρετανούς, οι Κούρδοι για τους Γερμανούς, οι Αλβανοί για τους Έλληνες. Για δε τους, τυχόν, πάγκακους Θεόδωρους ύποπτοι μπορεί να είναι μόνον τα δραστήρια πολιτικά μέλη των ομάδων αυτών. Και η εκβιαστική πολιτική του τύπου "σε παρακολουθεί η Ευρώπη, κάτσε φρόνιμα" είναι απλή αναπαλαίωση (επί το τεχνολογικότερον) παλιάς επιτυχημένης συνταγής. Κι άντε τώρα εσύ να αποδείξεις ότι δεν είσαι ενοχλητικός Βάσκος η, έστω, Αλβανός πρόσφυγας.
      Οι ανόητες (έως εξυπνακίστικες) αιτιάσεις του τύπου «το Σένγκεν οργανώνει καλύτερα (δηλαδή ηλεκτρονικά) την καταστολή του εγκλήματος» είναι επιχειρήματα προς ιθαγενείς και υπηκόους.
      Όλοι θέλουμε να εξαλείψουμε το έγκλημα. Τι κοινό, όμως, μπορεί να υπάρχει μεταξύ πάγκαλων σταυροφόρων και συνειδητών πολιτών;
      Η Ευρώπη βιώνει στο Σένγκεν την μεγάλη αυταπάτη της. Καλλιεργείται (ηλιθίως) η εντύπωση ότι με φρούρια και ηλεκτρονικά συστήματα θα περισώσουμε την ειρήνη και την ασφάλεια μας.
      Είναι αλήθεια ότι το Σένγκεν θα μπορούσε να δουλέψει το ίδιο "καλά" ακόμη και χωρίς την κοινοβουλευτική κύρωση και νομιμότητα. Είναι, όμως ψέμα ότι ένα μυστικό Σένγκεν θα μπορούσε να συστρατεύσει στον υποτιθέμενο αγώνα κατά του εγκλήματος ένα μεγάλο μέρος των Ευρωπαίων πολιτών. Ισχύει, δηλαδή,  εδώ η θεωρία ότι «αφού το ψηφίσαμε, είναι δική μας υπόθεση». Ένα ψηφισμένο (έστω και στα μουλωχτά) Σένγκεν είναι αποτελεσματικότερο ενός μυστικού Σένγκεν.
      Ας δούμε, όμως, ποιά είναι η δική μας υπόθεση:
      "Εμείς οι φυλακισμένοι είμαστε το στίγμα ντροπής της κοινωνίας. Σας προειδοποιώ, εσάς τους αυτάρεσκους και ικανοποιημένους: Έχετε τον νου σας. Οι αριθμοί μας μεγαλώνουν, τα έξοδα για την φρούρηση και συντήρηση  μας αυξάνονται με ραγδαίο ρυθμό. Η ανέγερση μεγαλύτερων φυλακών δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα αίτια της παραφροσύνης. Κάνει μόνο τις αερολογίες να ακούγονται δυνατότερα και τις πιθανές συνέπειες εφιαλτικότερες για όλους, όταν θα έρθει τελικά ο καιρός τους." (Νewsweek 94, Τζορτζ Ντίζμιουκς, ένας από τους 2.000.000 φυλακισμένους και προφυλακισμένους των ΗΠΑ, της χώρας με το καλύτερο Σένγκεν).
      Είμαστε όλοι κατά του εγκλήματος. Δεν είμαστε, όμως, όλοι ίδιοι. Μερικοί από μας πιστεύουν ότι το έγκλημα δεν ξεριζώνεται με φρούρια και Σένγκεν, αλλά με ανθρωπινότερους όρους διαβίωσης και κυρίως με εργασία για όλους.
      Στις ΗΠΑ (χώρα με το καλύτερο Σένγκεν, όπως είπαμε) έρευνα που έγινε σε προβληματικές περιοχές έδειξε ότι 1% αύξηση της τοπικής ανεργίας ακολουθείται από 6,7%  αύξηση του τοπικού εγκλήματος (Rifkin). Οποία σύμπτωσις κύριοι Πάγκαλοι του Σένγκεν!  
Ενημέρωση 18/6/1997

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.