18/4/15

31. ΑΝΟΔΟΣ, ΠΤΩΣΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ, 199831. Η «ΑΝΟΔΟΣ» ΚΑΙ Η «ΠΤΩΣΗ» ΤΗΣ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
      «Όταν αγοράζεις μια μετοχή, εκφράζεις συγχρόνως μια πρόβλεψη, αλλά η πρόβλεψη σου αυτή είναι που επηρεάζει το μέλλον της μετοχής. Στις χρηματοοικονομικές αγορές η γνώμη για την αξία μιας επένδυσης επηρεάζει βαθιά την πραγματική αξία της επένδυσης αυτής.» (G. Soros, ο γνωστός γκουρού των διεθνών χρηματιστηρίων, «Το Βήμα», 12/4/98).
      Δεν είναι, λοιπόν, τόσο το χρηματιστήριο που ακολουθεί την συμπεριφορά της κυβέρνησης, όσο είναι η κυβέρνηση που ακολουθεί (ή οφείλει να ακολουθεί) την συμπεριφορά του χρηματιστηρίου (δηλαδή τις διαθέσεις και επιταγές των μεγάλων θεσμικών επενδυτών, των σταθερά διακηρυγμένων οικονομικών δογμάτων τους και των θέσεων που αυτοί οι επενδυτές παίρνουν στις αγορές).
      Πριν από ένα μόλις χρόνο το φράγμα των 1000 μονάδων του Γενικού Δείκτη Τιμών του Χρηματιστηρίου Αθηνών αποτελούσε ακόμη ένα καλό («ψυχολογικό»!) ορόσημο. Ημερήσιες συναλλαγές ύψους 10 - 12 δισ. δρχ εθεωρούντο επίσης ικανοποιητικές. Σήμερα ο δείκτης είναι στις 2500 μονάδες περίπου και οι ημερήσιες συναλλαγές στα 100 - 120 δισ. δρχ. Μία επιστροφή στις 1000 μονάδες ισοδυναμεί, πλέον, με καταστροφή.
      Αυτή η εκτίναξη τιμών και συναλλαγών της Σοφοκλέους μπορεί να αποδοθεί στα υψηλά κέρδη του 1997 των εισηγμένων στο χρηματιστήριο επιχειρήσεων (φθάνουν το 1 τρισ. δρχ, εκ των οποίων τα 300 δισ. είναι του ΟΤΕ) και στις αντίστοιχες φετινές προσδοκίες. Αυτή η εκτίναξη, όμως, θα μπορούσε ακόμη πιο αξιόπιστα να αποδοθεί στο ότι οι μεγάλες εκτιμήτριες εταιρίες (Moodys, Standard, των οποίων η κρίση δεν είναι απαραιτήτως ορθή ή αθώα), μας ανεβάζουν σιγά - σιγά από την δευτέρα εθνική των «αναδυομένων αγορών» στην πρώτη εθνική των «ανεπτυγμένων αγορών» προσελκύοντας έτσι τα περίφημα global funds (διεθνή ή παγκόσμια κεφάλαια) στην χώρα μας. (Για την ώρα βέβαια μόνον οι Financial Times μας περιλαμβάνουν στις ανεπτυγμένες αγορές και μάλλον πρόκειται να ακολουθήσουν και άλλοι).
      Αξίζει έτσι να αφιερώσουμε λίγες γραμμές στους χρησμούς αυτών των τεραστίων ιδιωτικών οργανισμών. Θα λέγαμε και εδώ, αν ερμηνεύουμε σωστά τον Soros, ότι η «γνώμη» της Moodys είναι αυτή που κρίνει τελικά το μέλλον μιας οικονομίας. Με απλά λόγια : δεν είναι τόσο η Moodys που προσπαθεί να κατανοήσει τον (κάθε) Σημίτη και την πολιτική του όσο είναι το ακριβώς αντίστροφο: ο (κάθε) Σημίτης προσπαθεί να παρακολουθήσει την (ενιαία) σκέψη της Moodys.
      Και όσο είναι συνεπής ο (κάθε) Σημίτης στην πολιτική του sell Greece, δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα. Εξ άλλου το χρηματιστήριο μας είναι σύμφωνα με όλα τα παραδεδεγμένα κριτήρια το φθηνότερο της Ευρώπης. (Η κεφαλαιοποίηση του χρηματιστηρίου μας, αν και ανέβηκε κατά το τελευταίο τετράμηνο από το 25% στο 50% του ΑΕΠ, υστερεί έναντι του αντίστοιχου 80% του πορτογαλικού χρηματιστηρίου). Τα δε global funds στην ηλεκτρονική πτήση τους από την ΝΑ Ασία αναζητούν ασμένως νέες ευκαιρίες.
      Αναζητήστε, λοιπόν, και εσείς με την σειρά σας τα καλά μετοχικά Α/Κ και τα blue chips της Σοφοκλέους και πείτε και σε κείνο τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να μη ξαναμιλήσει για «μη αποκρατικοποίηση της Εμπορικής μέχρι το 2000» (ημέρα Πέμπτη 23/4) γιατί τα funds εκνευρίζονται εύκολα και τιμωρούν αυστηρά (απότομη πτώση του Γενικού Δείκτη, ημέρα Παρασκευή 24/4).
      Εν είδει υστερογράφου να γράψουμε ότι όλες οι ιδιωτικές εκτιμήτριες εταιρίες αλλά και το «δημόσιο» ΔΝΤ όχι μόνο δεν κατάφεραν να προβλέψουν εγκαίρως την κατάρρευση των αγορών της ΝΑ Ασίας (Σεπτέμβριος ΄97), αλλά στις αρχές του 1997 αναγνώριζαν ή και υμνούσαν τον «δυναμισμό των τίγρεων της ΝΑ Ασίας». Οι αντίθετες εκτιμήσεις που έκαναν τον Αύγουστο και Σεπτέμβριο ΄97 ήταν αρκετές για να αλλάξουν το κλίμα της περιοχής και να τελειώνουμε μια και καλή με κάτι απαρχαιωμένα υπολείμματα ασιατικού προστατευτισμού.
      Ως πνευματική άσκηση πάρτε τώρα το ακόλουθο ερώτημα: Είναι άραγε τόσο απελπιστικά βραχυπρόθεσμες οι βασικές πολιτικές μιας χώρας, ώστε να αλλάζουν τόσο ριζικά μέσα σε ένα χρόνο ή είναι τόσο μακροπρόθεσμες οι ανοχές μας έναντι οργανισμών που δεν είναι υποχρεωμένοι για τις αστοχίες τους να απολογηθούν ενώπιον (ας πούμε) ενός εκλογικού σώματος.
Ενημέρωση 29/4/1998

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.