18/4/15

40. ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ, ΣΥΝ. ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ, 199940. ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟ ΔΙΑΡΚΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ
      Ξεκινήσαμε το Ευρωπαϊκό μας ταξίδι με τις αποσκευές μας γεμάτες με Ευρώπη των μεγάλων προσδοκιών, των δικαιωμάτων του ασύλου και της αλληλεγγύης και βρισκόμαστε σήμερα καταμεσής στο πέλαγος με τις αποσκευές άδειες από δικαιώματα και γεμάτες με δείκτες και δείκτες επί δεικτών.
      Μετά τις εξετάσεις που έδωσαν οι χώρες μας στο Κουρδικό ζήτημα είμαστε ηθικά υποχρεωμένοι να βαθμολογήσουμε τις επιτυχίες μας και τις αποτυχίες μας. Τι προχώρησε και τι πήγε πίσω; Διαπιστώνουμε, λοιπόν, πως ενώ προχώρησε με ταχύτατους ρυθμούς η στεγανοποίηση (από κάθε δημοκρατικό έλεγχο) της κεντρικής νομισματικής εξουσίας της Ευρώπης, πήγε πίσω η δημοσιονομική αλληλεγγύη των χωρών. Οι δηλώσεις Σρέντερ του Δεκεμβρίου του 1998 παίρνουν πίσω και αυτήν την εναπομείνασα αλληλεγγύη με μία θατσερικής σύλληψης έμπνευση. Πάνω απ’ όλα, όμως, πήγε πίσω η Ευρώπη του ασύλου.
      Στο όνομα της ίδιας της Ευρώπης είμαστε υποχρεωμένοι να καλλιεργήσουμε περισσότερο την κριτική μας ιδιαίτερα απέναντι σε ένα επαρχιώτικο ευρωενθουσιασμό που ενίοτε μας καταλαμβάνει και αμαυρώνει την βασική ουσία της Ευρώπης: την κριτική.
Αυγή 9/3/1999

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.