22/2/22

ΕΛΛΑΣ, ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ, ΣΥΜΜΑΧΙΑ, 28/9/2021

«Το έθνος μου είναι πολύ μικρό δια να διαπράξει τόσο μεγάλην ατιμίαν.» Φαίνεται ότι, από τότε που ειπώθηκε αυτή η φράση, το έθνος μας εμεγάλωσε και πλέον διαπράττει μεγάλας ατιμίας. Διότι η Σαουδική Αραβία, την οποίαν πλέον ενισχύουμε με μια πυροβολαρχία Patriot και 100 στρατιωτικούς, διαπράττει στην Υεμένη εγκλήματα πολέμου.

Η εμπλοκή της χώρας μας στον πιο βρώμικο πόλεμο των ημερών μας, με φόντο την μεγαλύτερη (κατά τον ΟΗΕ) ανθρωπιστική καταστροφή των ημερών μας, μας βάζει αμέσως στο πεδίο μιας σύγκρουσης στην οποία «δεν υπάρχουν καθαρά χέρια». Έγραφα ακριβώς στις 6/5/2021:

«Σύμφωνα με την αναφορά της Melissa Parke, μέλους της ομάδας εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ για τον από εξαετίας πόλεμο στην Υεμένη, ‘δεν υπάρχουν καθαρά χέρια σ’ αυτόν τον πόλεμο’. Αναφέρει δε η κ. Parke ονομαστικώς τις χώρες, ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Καναδά, που εξοπλίζουν την Σαουδική Αραβία στον πόλεμο αυτό. Αύριο θα αναφέρει προφανώς και την δική μας χώρα.» (Ειρήσθω εν παρόδω ότι το Ιράν εξοπλίζει την αντίπαλη πλευρά, τους επίσης εγκληματίες πολέμου Χούτι.)

Η Σαουδική Αραβία, χώρα της Aramco και των δισεκατομμυρίων πετροδολαρίων, χώρα που τεμαχίζει διαφωνούντες δημοσιογράφους μέσα στις πρεσβείες της (περίπτωση Κασόγκι), χώρα που στο εσωτερικό της καταπατά καθ’ έξιν τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα και στο εξωτερικό της διαπράττει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, είναι η χώρα-σκάνδαλο υπό μια κρίσιμη έννοια. Κατά τον ατυχή Αμερικανικό εικοσαετή πόλεμο κατά της διεθνούς τρομοκρατίας, η Σαουδική Αραβία δεν περιελήφθη στις υπό έλεγχο χώρες – αντιθέτως διατήρησε σχέσεις προνομιακού συμμάχου των ΗΠΑ.

Κι όμως, 15 από τους 19 τρομοκράτες της 11ης Σεπτεμβρίου ήταν Σαουδάραβες. Κι όμως, το (μετά του οίκου των Σαούντ) συγκυβερνών ουαχαμπικό ιερατείο της χώρας αποτελεί την μήτρα του πιο φανατικού ισλάμ με παγκόσμιες διασυνδέσεις. Γνωστές οι Σαουδαραβικές χρηματοδοτήσεις στις μη μουσουλμανικές χώρες τζαμιών, θρησκευτικών σχολείων και φανατικών ιμάμηδων που κηρύσσουν την μισαλλοδοξία και πείθουν τους πιστούς ότι οι επιθέσεις αυτοκτονίας εξασφαλίζουν μακαρία αιωνία ζωή.

Η προ πενταετίας πρώτη εμπλοκή της χώρας μας στον συγκεκριμένο πόλεμο με την πώληση βλημάτων στην Σαουδική Αραβία (δια του τότε υπουργού Άμυνας) συνάντησε την αντίδραση της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης όχι επί της ουσίας αλλά γιατί στην εν λόγω πώληση υπήρξε παράνομος μεσάζων! Εκείνη η πρώτη εμπλοκή δεν επιτρέπει ηθικώς στην νυν αξιωματική αντιπολίτευση να ασκήσει κριτική επί της ατιμίας. Πρώτη ήρξατο χειρών ατίμων.

Σκέφτομαι τώρα και το εξής: Εκτός της μεγάλης ατιμίας, τίθεται εδώ και ένα πολύ πρακτικό ζήτημα. Η εν λόγω συστοιχία πυραύλων αγοράσθηκε, στα χρόνια των μνημονίων, κυριολεκτικώς από το υστέρημα του Ελληνικού λαού, για να αποτραπεί ενδεχόμενη επίθεση από πλευράς Τουρκίας. Δεν αγοράσθηκε για να χρησιμοποιηθεί 3.000 χιλιόμετρα μακριά από την χώρα, σε ένα πόλεμο για τον οποίον ο Ελληνικός λαός δεν γνωρίζει τίποτα (κι αυτό βεβαίως δεν τον καθιστά ανεύθυνο!).

Στέλνουμε τον δικό μας στρατό να προστατεύσει την παραγωγή πετρελαίου μιας άλλης χώρας, στερούμενοι εμείς της αντίστοιχης ισχύος όταν απειλούμεθα με casus belli αν θελήσουμε να κάνουμε το ίδιο στα δικά μας ύδατα. Διαφυλάττουμε  την ακεραιότητα των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων μιας πλουσιοτάτης χώρας σε ένα εντελώς ρευστό και άνευ κανόνων παίγνιο (διαρκώς εναλλασσομένων) διεθνών συμμαχιών και αντιπαλοτήτων.

Η πολιτική μας ηγεσία δεν φαίνεται να κατανοεί την πολυπλοκότητα και τις συνέπειες τέτοιων ουσιαστικών αλλά κυρίως συμβολικών κινήσεων, ιδιαίτερα στο νέο διεθνές περιβάλλον (όπως αυτό διαμορφώνεται μετά την Αμερικανική ήττα κύρους του περασμένου Αυγούστου).  

Υστ.1: Έθεσε μήπως όρο η Ελλάς να αρθεί από την Σαουδική Αραβία o χερσαίος, ναυτικός και αεροπορικός αποκλεισμός της Υεμένης, ο μετατρέψας τα δύο τρίτα του πληθυσμού (αμάχους, γυναίκες, παιδιά) της Υεμένης των 30 εκ. κατοίκων σε κατάσταση λιμοκτονίας; Έθεσε μήπως όρο να παραπεμφθούν οι κατηγορούμενοι για εγκλήματα πολέμου Σαουδάραβες και λοιποί σύμμαχοι στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (όπως ζητά η εδρεύουσα στο Λονδίνο νομική πρωτοβουλία Guernica 37 για λογαριασμό των εκατοντάδων χιλιάδων θυμάτων των 22.766 Σαουδαραβικών και συμμαχικών αεροπορικών επιδρομών από το 2015 μέχρι σήμερα – επιδρομών κατά το ένα τρίτο εναντίον μη στρατιωτικών στόχων, σχολείων, νοσοκομείων);

Υστ.2: Το επιχείρημα της Σαουδαραβικής συμμαχίας είναι ότι, προστατεύοντας την Aramco, προστατεύουμε την παγκόσμια ενεργειακή ισορροπία. Θα μπορούσαμε όμως εξ ίσου καλά να την προστατεύσουμε (μη διαπράττοντας ατιμίες) χαλαρώνοντας τα ποικίλα Αμερικανικά εμπάργκο.

Υστ.3: Η Ελλάς, αντί στρατού, και με το υψηλό κύρος που μόνη αυτή από όλη την Ευρώπη διαθέτει σε όλο τον Αραβικό και Ιρανικό κόσμο, θα έπρεπε να στείλει διαμεσολαβητές διπλωμάτες σε όλες τις εμπόλεμες πλευρές της κεκαυμένης ζώνης. Θα ήταν χρησιμότερη και, συνάμα, θα οικοδομούσε ένα πολύτιμο διπλωματικό κεφάλαιο στην διεθνή σκηνή.

Υστ.4: Η αλήθεια είναι ότι ο Έλλην πολιτικός, που εξεφώνησε την εισαγωγική φράση του παρόντος άρθρου, διέπραξε τουλάχιστον μία μεγάλη ατιμία: την στρατιωτική αποστολή στην τότε επαναστατική Ρωσία κατ’ εντολή των ίδιων συμμάχων. Παρεμπιπτόντως, οι ίδιοι σύμμαχοι έμελλε σε λίγο να μας εγκαταλείψουν περιδεείς στην Μικρά Ασία για να υποστούμε την μήνιν του (με Ρωσικά, Γαλλικά και Ιταλικά όπλα) επελαύνοντος Τουρκικού στρατού. Αλλά ναι, «η ιστορία διδάσκει ότι η ιστορία δεν διδάσκει». (Hegel 1831, ‘Φιλοσοφία της Ιστορίας’).

Ενημέρωση 28/9/21

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.