18/4/15

97. ΤΑ ΣΩΤΗΡΙΑ ΔΑΝΕΙΑ ΤΟΥ '21, 2015

ΤΑ ΣΩΤΗΡΙΑ ΔΑΝΕΙΑ ΤΟΥ 1821
      Εν αρχή ήσαν τα «Δάνεια της Ανεξαρτησίας». Δια δανείων εγένετο στην χώρα το φως της εθνικής ανεξαρτησίας αλλά και το σκότος της διαρκούς διεθνούς εξαρτήσεως. Η ιστορία των δανείων είναι η απόκρυφη, όσο και αληθινή, ιστορία της χώρας μας. Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 υπήρξε, πέραν του απαράμιλλου ηρωισμού της, μια τυπική κερδοσκοπική ευκαιρία για τις Αγγλικές τράπεζες, που εκείνο τον καιρό έψαχναν να διοχετεύσουν τα κεφάλαιά τους σε νέες επενδύσεις.
      Λόγω των ευνοϊκών εξελίξεων στην Λατινική Αμερική, τα νεοσύστατα εκεί κράτη, μετά την αποτίναξη της Ισπανικής κυριαρχίας, μετέφεραν τα κεφάλαιά τους στο Λονδίνο, φάρο τότε των εθνικο-απελευθερωτικών κινημάτων. Τα νέα Ευρωπαϊκά κράτη ήταν μια καλή λύση για να διοχετευθούν τα πλεονάζοντα τώρα χρήματα του Λονδίνου. Παρείχαν δε και δελεαστικές εμπράγματες εγγυήσεις: τα «εθνικά κτήματα», στην περίπτωση της Ελλάδος. Θα μπορούσαν οι Αγγλικές τράπεζες να τα βοηθήσουν ακόμη και στην γέννησή τους τα νέα αυτά Ευρωπαϊκά κράτη. (Βλέπε παρεμπιπτόντως την φιλοτραπεζική ιστορία του Φιλελληνικού Κομιτάτου του Λονδίνου – και αυτό ουδόλως θίγει τον αγνό ρομαντισμό του Μπάιρον που είναι αυτός που έκανε τις σχετικές συστάσεις.) Αν τα πράγματα δεν πήγαιναν καλά, υπήρχαν οι εμπράγματες εγγυήσεις. Αν τα πράγματα πήγαιναν καλά, θα ακολουθούσε η ανάπτυξη, το εμπόριο και η ναυτιλία που θα χρειάζονταν νέα δάνεια. Αυτά παρατηρούσε ο Κάνινγκ, που ήταν ο εκφραστής του νέου Αγγλικού δόγματος.
      Οι Αγγλικές τράπεζες χορήγησαν στους Έλληνες επαναστάτες τα δύο μεγάλα δάνεια της εποχής. Ο οίκος
Lofnan και ο οίκος Ricardo έδωσαν, το 1824 και το 1825 αντιστοίχως, δύο δάνεια, 800.000 και 2.000.000 λιρών αντιστοίχως. Εξ αυτών των ποσών, μόνο ένα ποσοστό 25% έφθασε στον προορισμό του. Το μέγα μέρος προ-κρατήθηκε για τόκους και ασφάλιστρα ή σπαταλήθηκε σε πολυτελείς δαπάνες και ατυχείς αγορές εκ μέρους των Ελλήνων απεσταλμένων. Ακολούθως, ένα μέρος εκ των χρημάτων που έφθασαν στον τελικό προορισμό δαπανήθηκε στον Εμφύλιο που τότε ξέσπασε – για την εξαγορά συμμαχιών από την μετέπειτα νικηφόρα παράταξη!
      Έτσι, η πρώτη πτώχευση δεν άργησε να έλθει. Ήλθε νωρίτερα και από τη επίσημη δημιουργία του Ελληνικού κράτους. Το Καλοκαίρι του 1827, δηλώνεται από την χώρα μας αδυναμία εξυπηρέτησης του χρέους. Ιδού, λοιπόν, τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς, η απρόσμενη βοήθεια των Μεγάλων Δυνάμεων, με την καταστροφική για τους Τούρκους ναυμαχία του Ναυαρίνου. Παραδοξότητα, άραγε, από εκείνες τις παραδοξότητες με τις οποίες συχνά η ιστορία κοροϊδεύει τους κοινούς θνητούς; Το Ελληνικό κράτος έπρεπε πρώτα να απελευθερωθεί, για να μπορέσει κατόπιν να πληρώσει τις δουλείες του προς τους δανειστές του. (Τα κράτη είναι πάντα πιο αξιόπιστα από τους ιδιώτες, σ’ αυτές τις περιπτώσεις!)
      Ενδιαφέρουσα ανάγνωση της εθνικής μας ιστορίας: Η ουσιαστική αναγνώριση του Ελληνικού κράτους δεν έρχεται με το Πρωτόκολλο της Πετρούπολης ή τα Πρωτόκολλα του Λονδίνου αλλά με την σύναψη των «Δανείων του Αγώνα» στο Λονδίνο. Οι τραπεζίτες κινούσαν ήδη τα νήματα της παγκόσμιας ιστορίας.
Υστερόγραφο 1: Η ρεαλιστική αυτή ανάγνωση της ιστορίας ουδόλως μειώνει την «μη ρεαλιστική», δηλαδή με αυταπάρνηση και προσωπική θυσία, συνεισφορά όλων των ηρώων της Ελληνικής Επανάστασης. Επίσης, ουδόλως παραβλέπει το «ιστορικό ατύχημα» της έναρξης της ναυμαχίας του Ναυαρίνου (από τους κατά λάθος και παρεξήγηση πρώτους κανονιοβολισμούς που οδήγησαν στην κλιμάκωση της ναυμαχίας).
Υστερόγραφο 2: Έσκασαν στα γέλια κάποτε οι Υδραίοι, όταν στρατευμένοι Φιλέλληνες, που θέλησαν να δείξουν στους ντόπιους τη στρατιωτική τους ετοιμότητα με χαιρετιστήρια ομοβροντία, ανακάλυψαν ότι τα τουφέκια, αν και μόλις αγορασμένα με τα «Δάνεια του Αγώνα», ήταν σκουριασμένα και δεν εκπυρσοκροτούσαν.
Υστερόγραφο 3: Πόσοι Έλληνες ξέρουν σήμερα το συγκλονιστικό δράμα στο κάστρο του Ναυαρίνου, όταν, με την αποχώρηση του Ιμπραήμ, μετά την ναυμαχία, οι Ελληνίδες μάνες ικέτευαν τις Ελληνίδες κόρες και σκλάβες του Αιγυπτίου να μείνουν πίσω, στην πατρίδα. Κι αυτές οι άθλιες προτίμησαν τις υποσχέσεις και το μακρινό, γλυκό χαρέμι του πασά παρά μια χώρα-ρημαδιό με μάνα και πατέρα. Όμως, «αυτή ήταν τότε παιδιά μου η Ελλάδα», όπως λέει και το γνωστό τραγούδι.
Υστερόγραφο 4: Δια του Υστερογράφου 3, απαντώ στον Κατσαΐτη και στο κρίσιμο ερώτημα που έθεσε ο ίδιος, με το γνώριμο χιούμορ του, στο τέλος της παρέμβασής του το περασμένο Σάββατο στην Δημόσια Βιβλιοθήκη!
Ενημέρωση 24/3/2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.