18/4/15

96. OΤΑΝ ΟΙ ΤΡΟΪΚΕΣ, 2015

OΤΑΝ ΟΙ ΤΡΟΪΚΕΣ ΒΟΜΒΑΡΔΙΖΑΝ ΤΙΣ ΟΦΕΙΛΕΤΡΙΕΣ ΧΩΡΕΣ
      Την 11η Ιουλίου του 1882, ο Βρετανικός στόλος βομβάρδισε την Αλεξάνδρεια. Η Αίγυπτος εκείνο τον καιρό, αν και τυπικά Οθωμανική επαρχία, βρισκόταν υπό τον αυστηρό οικονομικό έλεγχο των Ευρωπαίων. Βρετανοί και Γάλλοι κατείχαν τα περισσότερα κρατικά ομόλογα, που είχε εκδώσει η Αίγυπτος τα προηγούμενα χρόνια για να καλύψει τις τεράστιες δαπάνες εκμοντερνισμού της. Η Βρετανία, το 1875, είχε, έναντι παλαιότερων χρηματοοικονομικών αξιώσεών της, εξαγοράσει όλη την Αιγυπτιακή συμμετοχή στην Γαλλο-Αιγυπτιακή εταιρεία της Διώρυγας του Σουέζ. Η Τουρκο-Αλβανική αντιβασιλεία (ο Χεδίβης) της Αιγύπτου μαζί με την Τουρκο-Κιρκασιανή (και τουρκόφωνη) αυλή της βρισκόταν πλέον υπό την απόλυτη επιρροή των Ευρωπαίων, έναντι μάλιστα της απειλής ενός αναδυόμενου εθνικού Αιγυπτιακού κινήματος κατά Τούρκων και Ευρωπαίων. Ουσιαστικά, οι δύο Ευρωπαίοι υπουργοί (Βρετανός και Γάλλος, με μεταφραστές) του «Αιγυπτιακού» υπουργικού συμβουλίου (που μιλούσε Τουρκικά) είχαν τον τελευταίο λόγο στις αποφάσεις της χώρας. Ο Xεδίβης ήταν διακοσμητικός και το Οθωμανικό κέντρο της Κωνσταντινούπολης πολλαπλώς εξαρτημένο και αδύνατο για να επέμβει.
      Από το 1879, το λαϊκό σύνθημα «Η Αίγυπτος στους Αιγυπτίους», στους δρόμους του Καΐρου και της Αλεξάνδρειας, εξέφραζε τους πόθους των πιο ενεργών και μορφωμένων Αιγυπτίων, που επιθυμούσαν να δώσουν λόγο στους ίδιους τους Αιγυπτίους. (Η Αίγυπτος από το 525 π.Χ. τελούσε υπό ξένες δυναστείες και τώρα ανακάλυπτε τον σύγχρονο εθνικό εαυτό της.) Τα διεθνή χρέη της αντιπαθούς αντιβασιλείας, που μεταφέρονταν στις πλάτες του ντόπιου πληθυσμού, ήταν δυσβάστακτα. Οι προσβολές μεγάλες. Οι μνήμες των δεκάδων χιλιάδων νεκρών Αιγυπτίων – πολλοί εξ αυτών δούλεψαν ως κανονικοί σκλάβοι – κατά την κατασκευή της Διώρυγας (την δεκαετία του 1860) νωπές. Όλες οι Αιγυπτιακές οικογένειες είχαν κλάψει κάποιον δικό τους και τα μάτια ήταν ακόμη υγρά. (Οι Αιγύπτιοι συνηθίζουν να λένε, ακόμη και σήμερα, ότι, πριν να κυλήσει νερό, στην διώρυγα αυτή κύλησε το δικό τους αίμα!)
      Η λαϊκή εξέγερση υπό τον Αιγύπτιο συνταγματάρχη Αραμπί (ο οποίος κατά δυναμική απαίτηση του στρατού είχε μπει πρόσφατα στην κυβέρνηση) εκδηλώθηκε στα τέλη του 1881. Θα συντριβόταν από τους Βρετανούς μετά από λίγους μήνες. Μετά τον από θαλάσσης βομβαρδισμό της Αλεξάνδρειας, θα ακολουθούσε η νικηφόρα για τους Βρετανούς μάχη του Ταλ-Ελ-Κεμπίρ. Η Βρετανία θα μετέτρεπε για δεκαετίες (μέχρι το 1952) την χώρα σε κανονικό προτεκτοράτο υπό ένα απολυταρχικό Βρετανό Ύπατο Αρμοστή, διατηρώντας τον Χεδίβη ως γραφικό ανδρείκελο (και «Βασιλιά») για να υπογράφει τα νέα ομόλογα. Τα εις χείρας Ευρωπαίων (και Ελλήνων και Εβραίων και Αρμενίων, παρεμπιπτόντως) Αιγυπτιακά ομόλογα έφεραν πλέον την ασφαλέστατη υπογραφή και εγγύηση των Βρετανικών κανονιών. Η Αίγυπτος «είχε μπει σε πρόγραμμα», όπως θα έλεγε σήμερα σφιχτογραβατωμένος και αγέλαστος ο κ. Ντάισελμπλουμ!
Πηγές:
Daly, W. M., 1998. The Cambridge History of Egypt. Vol.2., Cambridge, UK: Cambridge University Press.
Goldschmidt, A. Jr., 2008. A Brief History of Egypt. Pennsylvania, USA: Pennsylvania State University.
Ενημέρωση 6/2/2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.