8/6/19

PANAMA PAPERS, 2017

PANAMA PAPERS
(Αφιέρωμα στην αληθινή δημοσιογράφο Daphne Caruana Galizia. Στις 16 Οκτωβρίου 2017, στην Μάλτα,  η Galizia δολοφονήθηκε αγρίως από πληρωμένους εκτελεστές του διεθνούς συστήματος φοροδιαφυγής και ξεπλύματος χρήματος. Με βάση τα Panama Papers η δημοσιογράφος αποκάλυπτε ανήθικες διεθνείς πρακτικές. Έπρεπε να σωπάσει!)


Η παγκόσμια φοροδιαφυγή και το ξέπλυμα χρήματος ανά τον κόσμο είναι μια σκοτεινή υπόθεση της σύγχρονης κοινωνίας. Η δημοσιοποίηση των Panama Papers – δηλαδή όλων των έγγραφων του Παναμέζικου δικηγορικού γραφείου Mossack Fonseca – τον Απρίλιο του 2016  είναι η πιο αποκαλυπτική διαρροή εγγράφων. 11 εκατομμύρια έγγραφα αφορούν δράση 40 χρόνων και μεταξύ άλλων την δημιουργία 200 χιλιάδων υπεράκτιων/offshore εικονικών επιχειρήσεων/ shell companies.

Νομίζουν κάποιοι ότι φορολογικοί παράδεισοι, όπως οι Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι, οι Μπαχάμες, η Βερμούδα, η Σαμόα, η Φλόριδα, είναι μια δευτερεύουσα πλευρά του οικονομικού μας συστήματος. Τα  Panama Papers αποδεικνύουν ότι πρόκειται για το ίδιο το σύστημα. Τα Panama Papers αποκαλύπτουν τις νόμιμες αλλά ανήθικες διεθνείς πρακτικές φοροδιαφυγής και ξεπλύματος χρήματος. Στις δοσοληψίες αυτές εμπλέκονται αρχηγοί κρατών, υπερπλούσιοι επιχειρηματίες κάθε εθνικότητας, τυχοδιώκτες χρηματιστές και τραπεζίτες, υψηλά διευθυντικά στελέχη, και ακριβοπληρωμένοι αθλητές και καλλιτέχνες. Κάποιοι εξ αυτών, όταν αισθανθούν ότι θίγονται, υπογράφουν συμβόλαια θανάτου και κλείνουν στόματα.

Όταν διευθυντικά στελέχη των Λατινο-αμερικανικών επιχειρήσεων της Siemens λαμβάνουν από την κεντρική Siemens δεκάδες εκατομμύρια ευρώ ή δολάρια για την κάλυψη απροσδιόριστων δαπανών ποικιλώνυμων συμβούλων, αναρωτιέται κανείς ποιοι πολιτικοί των χωρών αυτών της Λατινικής Αμερικής δεν δωροδοκήθηκαν ακόμη. Επειδή τα ονόματα των εμπλεκομένων είναι συνήθως κρυπτογραφημένα, χρειάζεται η μελέτη εκατοντάδων σελίδων για καθένα από αυτά ώστε να αποκαλυφθεί η ταυτότητά τους και η διαδρομή του χρήματος από «σύμβουλο» σε «σύμβουλο». Η Γερμανική Siemens είναι από τις πιο προβεβλημένες επιχειρήσεις των Panama Papers.

Ως προς τις τράπεζες, αν και όλες οι μεγάλες Γερμανικές τράπεζες έχουν συνεργασία με εικονικές επιχειρήσεις (κυρίως του Λουξεμβούργου και της Ελβετίας) η πιο εν αμαρτίαις  περιπεσούσα τράπεζα των Panama Papers είναι η Νο 2 Γερμανική, Commerzbank. Η γνωστή μας Νο1, Deutsche Bank, (κατηγορηθείσα φέτος επισήμως από την Αμερικανική FED ως το «μεγαλύτερο συστημικό ρίσκο της παγκόσμιας οικονομίας»!) διαχειρίζεται ή συναλλάσσεται με περίπου 400 offshore εταιρείες για λογαριασμό των ανωνύμων καλών πελατών της. (Τον Μάιο του 2015 ο συγγραφέας και δημοσιογράφος της Die Zeit, Stefan Willeke, είχε θέσει το ρητορικό ερώτημα: «Πρέπει να βλέπουμε την Deutsche Bank ως εγκληματική οργάνωση;»)

Από τα Panama Papers δεν εξαιρείται καμία σημαντική χώρα (ούτε η κομμουνιστική Κίνα, ούτε η καπιταλιστική Ρωσία, ούτε βεβαίως η χώρα μας). Μνημονεύουμε εδώ ειδικώς την Γερμανία για να απομυθοποιήσουμε την χώρα που εμφανίζεται πάντα ως πρότυπο νομιμότητας και ηθικής αλλά αναδεικνύεται  τελικώς πρωταθλήτρια στις «νόμιμες αλλά ανήθικες» συναλλαγές (κυρίως μέσω της διαπλοκής του τραπεζικού της συστήματος με εκατοντάδες εικονικές επιχειρήσεις).

Να θυμίσουμε ότι ο Παναμάς είναι η χώρα που ανεξαρτητοποιήθηκε από την Κολομβία το 1903 με την βοήθεια των Ηνωμένων Πολιτειών, για να εκμεταλλευθούν οι τελευταίες το Κανάλι μέχρι το 1999. (Ουσιαστικά επρόκειτο περί ιστορικής περιπτώσεως εθνογενέσεως με μαιευτήρα τις ίδιες τις Ηνωμένες Πολιτείες.) Με ένα νόμο του 1927 (τον «Νόμο 32») ο Παναμάς θα εξασφάλιζε την μόνιμη μυστικότητα των εικονικών εταιρειών που θα δημιουργούντο στην χώρα καθώς και κάθε είδος φορολογικών διευκολύνσεων προς ξένες επιχειρήσεις. (Υπήρξε ως γνωστόν το απάνεμο διαχρονικό φορολογικό λιμάνι για όλους τους  Έλληνες εφοπλιστές που θα ύψωναν στα πλοία τους σημαία Παναμά.)

Και επειδή ο κόσμος είναι μικρός και όλοι πλέον γνωριζόμαστε, το αμαρτωλό αυτό Παναμέζικο δικηγορικό γραφείο, Mossack Fonseca, διακρίνεται από μια χαρακτηριστική γενετική αμαρτία. Ο Γερμανός ναζί και SS πατέρας του ιδρυτή Mossack είχε οικογενειακώς καταφύγει, μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, στον Παναμά για να δουλέψει ως πράκτορας για την Αμερικανική CIA «κατά του κομμουνισμού». Ο μικρός Jurgen Mossack, όταν θα μεγάλωνε, θα ακολουθούσε ένα διαφορετικό δρόμο δολοφονικής ισχύος.

Εύσημο για την Γερμανία αποτελεί σίγουρα το γεγονός ότι από την Sueddeutsche Zeitung του Μονάχου ξεκίνησε η δημοσιοποίηση των Panama Parers (με μυστική την αρχική πηγή διαρροής ακόμη και για την ίδια την εφημερίδα) και οι δημοσιογράφοι της δεν είχαν την τύχη των επί προδοσία διωκομένων σήμερα Snowden και Assange για αντίστοιχες παλαιότερες αποκαλυπτικές διαρροές για το πώς πραγματικά δουλεύει ο κόσμος σήμερα.
Ενημέρωση 21/10/2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.