18/4/15

77. ΝΤΟΠΙΝΓΚ, ΥΠΕΡΑΝΘΡΩΠΟΙ, 2004

ΝΤΟΠΙΝΓΚ, ΥΠΕΡΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ ΥΠΕΡΑΝΘΡΩΠΑΚΙΑ
      Ο αθλητισμός είχε πάντα στοιχεία πρωταθλητισμού. Ο πρωταθλητισμός είχε πάντα στοιχεία υπεράνθρωπου. Ο υπεράνθρωπος είχε πάντα στοιχεία ντόπινγκ.
      Ο υπεράνθρωπος είχε πάντα τη καλή και τη κακή τύχη να υμνείται και να λοιδορείται. Να ανεβαίνει εις τους ουρανούς και να καταβαραθρώνεται. Να δοξάζεται και να ποδοπατείται. Αρχαιότατο σύμπτωμα αμφιθυμικής συμπεριφοράς των μαζών απέναντι στους βασιλιάδες. Σύμπτωμα αμφιθυμικής συμπεριφοράς κερκίδας, που τη μια αποθεώνει και την άλλη ελεεινολογεί αυτούς που αποθέωνε.  
      Το θέμα μας σήμερα δεν είναι το ντόπινγκ, τα ακάθαρτα ούρα και οι καθαροί ουρολόγοι. Χρειάζεται τεράστιο απόθεμα αφέλειας για να πιστέψει κανείς ότι όλοι αυτοί οι ‘αθάνατοι’, που μυρίζουν θάνατο, ανακάλυψαν τούτες τις μέρες το ‘φάρμακο’ του Πλάτωνος: ίαμα και δηλητήριο. Το θέμα μας σήμερα είναι τα υπερανθρωπάκια που σπεύδουν να ρίξουν το λίθο του αναθέματος εκεί που χθες προσκυνούσαν. Χωρίς υπεράνθρωπους δεν θα υπήρχαν τα υπερανθρωπάκια. Και χωρίς υπερανθρωπάκια δεν θα υπήρχαν οι ‘αθάνατοι’ και οι χορηγοί τους.
      Αυτά τα υπερανθρωπάκια ζητούν από τους υπεράνθρωπους πρωταθλητές να τους φέρνουν νίκες, ρεκόρ, να τους μεθούν με μετάλλια και διακρίσεις, να τους ντοπάρουν με την ψευδαίσθηση άριας καταγωγής. Κι αν κάτι από αυτά δεν συμβεί, διόλου δεν τους νοιάζει η λίγη ή πολλή εξωγενής τεστοστερόνη: λιντσάρισμα!
      Αυτό, η «έτοιμη από καιρό» βίαιη αποκαθήλωση, είναι το ένα ενδιαφέρον ζήτημα, που μπορούμε να συζητήσουμε τούτες τις μέρες. Τα άλλο ενδιαφέρον ζήτημα είναι αυτό το καινούριο και δυσπροσδιόριστο έγκλημα του ντόπινγκ. Τι εννοούμε, δηλαδή, ακριβώς όταν λέμε ντόπινγκ και αντι-ντόπινγκ, και πόσα φαντάσματα και μάγισσες θα κυνηγήσουμε στο μέλλον;   
      Δίπλα στα δυσπροδιόριστα εγκλήματα της εποχής μας, τρομοκρατία, ναρκωτικά, γεννιέται ένα νέο δυσπροσδιόριστο έγκλημα, για να ενισχύσει την ανάγκη πλανητικής πανοπτικής επαγρύπνησης. Δίπλα στις αντιτρομοκρατικές κάμερες, αντιτρομοκρατικοί ουροσυλλέκτες! Εγκλήματα νέου τύπου, που μπορούν να τελεσθούν κατά χιλιάδες, χωρίς σύλληψη και τιμωρία, αλλά και που μπορούν να διωχθούν και τιμωρηθούν επιλεκτικά, όταν και όπου αυτό «χρειασθεί»! Τα υπερανθρωπάκια ήταν πάντα κατά της τρομοκρατίας, των ναρκωτικών και του ντόπινγκ.
      Φτιάχνουμε ένα παγκόσμιο μηχανισμό παρακολούθησης του κατουρήματος των αθλητών και νομίζουμε ότι το σημαντικό είναι το εξαγνισμένο κατούρημα. Το σημαντικό, όμως, είναι ο ένας επιπλέον παγκόσμιος μηχανισμός παρακολούθησης με τα πλοκάμια του και τους σκοτεινούς του θαλάμους. Είναι κανείς που πιστεύει ότι εκατοντάδες χιλιάδες αθλητές είναι δυνατόν να παρακολουθούνται κάθε μέρα στα χιλιάδες γυμναστήρια του πλανήτη; Ποια αδέκαστη αρχή θα εξουσιοδοτηθεί για αυτό, και με ποια νομιμότητα; Αλλά και με ποια επιστημονική επάρκεια, έναντι των επερχομένων νέας γενεάς σκευασμάτων και γενετικών επεμβάσεων στο DNA;
      Εν ονόματι του αθλητικού ιδεώδους, λοιπόν, ας βγει όσο είναι καιρός η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή και ας δηλώσει ανοιχτά ότι απέτυχε. Η ιδέα Σάμαρανκ, περί εταιρειών-χορηγών των Αγώνων, μετέτρεψε τον αθλητισμό σε τέρας, ελάχιστη πτυχή του οποίου είναι το ντόπινγκ. Στο όνομα του ελέγχου αυτού του τέρατος θα γεννηθούν άλλα τέρατα, μεγαλύτερα. Αν, πριν το 1990, οι Αγώνες ήταν πεδίο πρωτόγονου ντοπαρίσματος και αντιπαράθεσης πολιτικών συστημάτων με ολίγη ‘διεθνή’, σήμερα είναι πεδίο ιδιωτικών διαγκωνισμών βιογενετικής φαντασίας με ολίγον εθνικό ύμνο.
      Μόνον η Ολυμπία πλέον μας σώζει, και ας το πούμε θαρρετά στην τελετή λήξης: εναντίον κάθε φαντασίωσης επιστημονικο-βιομηχανικού υπερ-πρωταθλητισμού. Διαφορετικά, είμαστε μόνον στην αρχή…
Ενημέρωση 29/8/2004, Αυγή 29/8/2004 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.