18/4/15

89. ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ, 2007

Η ΙΔΕΑ ΕΝΟΣ ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ
      Πλανητάριο είναι μια ειδική αίθουσα, στην οποία παρουσιάζονται σύντομα εικονικά ταξίδια στο διάστημα. Γίνεται χρήση συστημάτων προβολής αστρικών σωμάτων σε ημισφαιρικές θολωτές επιφάνειες. Η κοινή διεθνής πρακτική των Πλανηταρίων είναι, σταδιακώς, να περιβάλλονται από παράλληλες υποδομές κινηματογράφου ευρείας οθόνης, προσομοιωτή εικονικής πραγματικότητας, τεχνολογικού μουσείου, εκπαιδευτικού πάρκου διαδραστικών εκθέσεων επιστήμης και τεχνολογίας, συνεδριακού κέντρου κλπ.
      Ένα τέτοιο κέντρο πολλαπλών μορφωτικών και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων είτε απευθύνεται σε σχολικές μονάδες, για οργανωμένες επισκέψεις και ξεναγήσεις, σε νέους, που έχουν ενδιαφέρον για τις φυσικές επιστήμες και την τεχνολογία, σε εκπαιδευτικούς, για επιμόρφωση και υποβοήθηση του έργου τους, σε κάθε ενδιαφερόμενο, ντόπιο ή ξένο, νέο ή ηλικιωμένο, άνδρα ή γυναίκα, για πληροφόρηση, επιμόρφωση και ψυχαγωγία.
      Η σκοπιμότητα δημιουργίας ενός Πλανηταρίου στην Κέρκυρα είναι πολλαπλή και αφορά, πρώτον, τον πολιτισμό της και, δεύτερον, την οικονομία της. Αποτελεί κοινή παραδοχή ότι ένας τόπος, για να παρακολουθεί πλέον τις ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις, πρέπει να διαθέτει ένα αξιόπιστο στίγμα διαρκούς εκσυγχρονισμού. Ένα σύγχρονο ψηφιακό Πλανητάριο παρέχει τις διαρκείς δυνατότητες νέων και αναβαθμισμένων μορφωτικών και ψυχαγωγικών υπηρεσιών. Το σύνολο των κυρίων και περιφερειακών δραστηριοτήτων ενός τέτοιου Πλανηταρίου μπορεί να αποτελέσει ένα ασφαλή πόλο ποιοτικής διαφοροποίησης του όλου φάσματος των υπηρεσιών που προσφέρει η τοπική μας οικονομία.
      Η δημιουργία Πλανηταρίου στην Κέρκυρα αποτελεί μια ιδέα που προτείνεται σε μια περίοδο, πρώτον, καμπής και περίσκεψης ως προς το μέλλον του κερκυραϊκού τουρισμού, δεύτερον, καμπής και περίσκεψης ως προς το μέλλον των εκπαιδευτικών εκδρομών. Ως προς το πρώτο, το Πλανητάριο είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για ποιοτική αναδιαμόρφωση επί τα βελτίω του όλου προφίλ του νησιού μας - εν όψει και των νέων απαιτητικών αγορών που μας ανοίγονται πλέον προς Ανατολάς και Άπω Ανατολή.
      Ως προς το δεύτερο, το Πλανητάριο μπορεί να προσελκύσει ελληνικό και ξένο μαθητικό τουρισμό καθ' όλη την διάρκεια του έτους, στο πλαίσιο των ποικιλώνυμων ευρωπαϊκών εκπαιδευτικών προγραμμάτων, που προϋποθέτουν πλέον αυστηρό εκπαιδευτικό πρόγραμμα και εκτείνονται σε όλη την διάρκεια του σχολικού έτους.
      Δεν πρέπει δε να θεωρηθεί ως δευτερεύον το ζήτημα των νέων ευκαιριών, που με βάση το Πλανητάριο θα παρουσιασθούν: κίνητρα απασχόλησης και αξιοποίησης ειδικευμένου προσωπικού, κίνητρα προσέλκυσης Ελλήνων και, ιδιαίτερα, Κερκυραίων επιστημόνων της Διασποράς για ομιλίες ή απλώς επίσκεψη στα πάτρια εδάφη.
Ενημέρωση 28/1/2007

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.