18/4/15

91. ΨΗΦ. ΚΕΦΑΛ. ΓΙΑ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΕΣ, 2007

ΕΠΙ ΤΟΥ ΨΗΦ. ΤΟΥ Ν.Σ. ΚΕΦΑΛ.-ΙΘΑΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΕΣ
      Όταν η Τοπική Ιστορία αντιμετωπίζεται ως στενή τοπική  ιστορία, δηλαδή αποκομμένη από το ευρύ διεθνές πλαίσιο, τότε είναι μοιραίο να μετατρέπεται σε μια ανώδυνη γραφικότητα. Τα γεγονότα τότε εμφανίζονται ως καπρίτσια μιας ανεξήγητης μοίρας. Υπό αυτήν την έννοια η Γενική Ιστορία παραμένει εντελώς αδιάφορη για τα τοπικά.  Και τότε το πρόσφατο ομόφωνο ψήφισμα των Κεφαλλήνων και Ιθακησίων, για μια κάποια αναγνώριση της τοπικής ιστορίας των Επτανησίων Ριζοσπαστὡν, δεν βρίσκει πουθενά αποδέκτες.
      Διαμαρτύρεται το Ν. Σ. Κεφαλονιάς και Ιθάκης, διότι τα σχολικά βιβλία εμφανίζουν την «Ένωση των Επτανήσων με την μητέρα Ελλάδα» ως δώρο βασιλικό (επί τη αναρρἡσει Γεωργίου Α΄ στον Ελληνικό θρόνο), παραγνωρίζοντας τους αγώνες των Ριζοσπαστών, και την προσπερνούν σε δύο γραμμές. Όλα όμως ανεξαιρέτως τα εγχειρίδια Τοπικής Ιστορίας το ίδιο κάνουν. Μια, π.χ., παλαιότερη συλλογή μονογραφιών καθηγητών του Ιονίου Πανεπιστημίου το ίδιο κάνει.
      Συμπράττουν σε μια τέτοια ανάγνωση της Ιστορίας δυο φαινομενικά αντίθετες τάσεις: ο άκρατος τοπικισμός και ο ισοπεδωτικός κοσμοπολιτισμός. Ο πρώτος αποκρύπτει τις αντιφάσεις και εμφύλιες συγκρούσεις για να δείξει το κοινό «πεπρωμένο της φυλής». Ο δεύτερος τις θεωρεί ασήμαντα ατυχήματα σε μια πορεία προς ένα κάποιο «τέλος της ιστορίας». Ακόμη χειρότερα: ο πρώτος αγνοεί πεισματικά το ευρύτερο διεθνές περιβάλλον και την γεωπολιτική του πολυπλοκότητα, ενώ ο δεύτερος αντιμετωπίζει το τοπικό ως (κατά το μεταμοντέρνο, αντι-αφηγηματικό ιδίωμα!) μη δυνάμενο να περιληφθεί σε μια γενική, συνολική, παγκόσμια αφήγηση.
      Καίρια παρατήρηση επί του ψηφίσματος του Ν. Σ. Κεφαλονιάς και Ιθάκης: Στο ψήφισμα γίνεται μνεία τριών ηρωικών προσώπων του Επτανησιακού Ριζοσπαστικού κινήματος. Και οι τρεις, όμως, αυτοί απείχαν από την τελική πράξη της Ένωσης, καταγγέλλοντας τους νέους όρους υποτέλειας και εξάρτησης (από την Αγγλία) που προσέδιδαν στην συγκεκριμένη Ένωση χαρακτήρα δώρου έναντι παροχών (που αφορούσαν νέες διευθετήσεις του Ανατολικού Ζητήματος).
      Το ψήφισμα λέει: «Η επίσημη Ιστορία δεν καταγράφει τα αληθινά γεγονότα». Ούτε, όμως, αλλοίμονο, το ψήφισμα φαίνεται να καταγράφει τα αληθινά γεγονότα.
Ενημέρωση 27/4/2007

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.